آیا چیزی درباره بیمه خودرو اجاره ای می‌دانید؟ چه زمانی این بیمه‌ها فعال می‌شوند؟ به طور معمول، با فرا رسیدن فصل تابستان و تعطیلات نوروز، بازار مسافرت و گردشگری در بین افراد حسابی داغ می‌شود، به گونه‌ای که بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند تعطیلات خود را به مسافرت‌های داخلی و خارجی اختصاص دهند. امروزه استفاده از خودرو‌های اجاره‌ ای به ویژه در سفر‌های خارجی رواج زیادی پیدا کرده است. چرا که با اجاره خودرو می‌توان علاوه بر راحتی و آزادی بیشتر، تا حد زیادی در هزینه‌های سفر صرفه‌جویی کرد.
با توجه به افزایش عجیب قیمت خودرو در ایران، بحث بیمه از اهمیت بسیاری برخوردار است. البته، هزینه اجاره کردن ماشین همواره بصرفه بوده و منظور از گران بودن، ارزش ذاتی آن‌ها می‌باشد. اگر هنوز در خصوص شرایط بیمه ماشین های اجاره ای اطلاعاتی ندارید، در این مطلب قصد داریم در خصوص آن با شما صحبت کنیم.

لزوم بیمه شدن خودرو‌های اجاره ای

خودرو‌های اجاره‌ای معمولا در دسته خودرو‌های لاکچری و گران قیمت قرار دارند. با توجه به لزوم و اهمیت بیمه نامه برای انواع خودرو‌ها، شرکت‌های رنت نیز اقدام به تهیه بیمه نامه بدنه و شخص ثالث برای اتومبیل‌ های کرایه ای مجموعه خود می‌کنند. یکی از مواردی که هنگام قرارداد با شرکت‌های اجاره خودرو باید به آن توجه داشته باشید، بحث بیمه اتومبیل است. اهمیت این مسئله به اندازه‌ای است که در صورت نداشتن بیمه نامه یا کامل نبودن تعهدات شرکت بیمه گر ، حتما باید از اجاره آن خودرو صرف نظر کنید.
مسئله دیگری که هنگام کرایه اتومبیل باید به آن توجه داشته باشید، سقف مبلغ خسارت مالی است که در بیمه نامه قید شده. طبق قانون شرکت ها بیمه گر موظف هستند هر سال بر اساس نرخ دیه جاری در کشور در ماه های حرام ، سقف دیه را هنگام خسارت جانی یا نقص عضو محاسبه و پرداخت کنند. اما این مورد در خصوص خسارت مالی صدق نمی‌کند.

اکثر افراد به دلیل کاهش هزینه بیمه نامه سعی می‌کنند کمترین پوشش مالی شخص ثالث را انتخاب کنند. در شرایطی که با خودروی اجاره شده تصادف کنید و مقصر حادثه باشید ، شرکت بیمه تا سقف عدد تعیین شده خسارت طرف مقابل را پرداخت خواهد کرد. از این رو اگر میزان خسارت وارده به خودروی متقابل بیش از تعهد شرکت بیمه گر باشید مابقی خسارت را می بایست شخص اجاره گیرنده پرداخت کند. به همین دلیل توصیه می‌شود حتما به جزئیات بیمه نامه به دقت توجه کنید.

مورد بعدی که حتما می بایست توجه داشته باشید. جزئیات بیمه بدنه اتومبیل می‌باشد. ارزش وسیله نقلیه معادل ارزش روز خودرو باشد. پوشش های سرقت درجا ، بلایای طبیعی ، اسیدپاشی و غیره بطور کامل اعمال شده باشد. بیمه بدنه منقضی نشده باشد و اطلاعات مندرج در بیمه نامه دقیقا مطابق ماشینی باشد که اجاره می‌کنید.

نواع بیمه‌ های خودرو کرایه ای

بیمه اتومبیل های کرایه ‌ای شامل بیمه شخص ثالث و راننده ، بیمه بدنه اتومبیل و بیمه طلایی یا مکمل می‌شود که در ادامه به توضیح هر کدام از این موارد می‌پردازیم.

  • بیمه شخص ثالث و راننده

همه ما با بیمه شخص ثالث و لزوم وجود آن تا حدودی آشنا هستیم. بیمه شخص ثالث نوعی از انواع بیمه نامه است که هر خودرویی موظف به داشتن آن برای تردد در خیابان است. در صورتی که شما در زمان رانندگی با خودرو دچار حادثه شوید و به واسطه آن حادثه به شخص یا وسیله‌ای آسیب وارد کنید، شرکت بیمه‌گر موظف به پرداخت خسارت تا سقف مشخص شده می‌باشد. البته زمانی شرکت بیمه‌گر پرداخت خسارت شما را به عهده می‌گیرد که از لحاظ قانونی تمام بند‌های قانونی بیمه نامه را رعایت کرده باشید. همچنین اگر در حادثه پیش آمده آسیب بدنی به راننده خودروی مقصر وارد شده باشد، از محل پوشش مربوطه جبران خواهد شد.

بیمه شخص ثالث
  • بیمه بدنه

زمانی که شخص برای خودرو خود از بیمه بدنه استفاده کند، شرکت بیمه‌گر در صورت بروز هر گونه آسیبی که در حادثه رانندگی به خودرو وارد شود، موظف است تا سقف مشخصی پرداخت خسارت را عهده‌دار شود. البته لازم است بیمه بدنه مطابق با ارزش واقعی خودرو فعال شود و به بند‌های گفته شده در بیمه نامه توجه کامل داشته باشید.

مورد مهمی که در بیمه بدنه وجود دارد بحث فرانشیز است. به این معنی که در هر بار خسارت شرکت بیمه گر ، درصدی از خسارت را به عنوان فرانشیز یا سهم بیمه گذار از خسارت ، کم می‌کند. بدیهی است این هزینه را اجاره گیرنده باید پرداخت کند.

بیمه کامل
  • بیمه طلایی یا مکمل

قبل از هر چیز باید توجه داشته باشید که در نظام بیمه کشور چنین موردی اصلا وجود ندارد. برخی از شرکت های اجاره خودرو در ازای دریافت مبالغ بیشتر از مشتریان ، مسئولیت پرداخت خسارت از سمت اجاره گیرنده را به اصطلاح پوشش می‌دهند. اما نکته اینجاست که اصولا این مورد نمی‌تواند یک بیمه نامه باشد و فقط توافقی است بین شرکت رنت ماشین و مشتری. البته توجه داشته باشید که معمولا در هنگام بروز خسارت هیچ وقت شرکت مبلغی را از جیب خود هزینه نمی‌کند. و در نهایت شما مسئول پرداخت خسارت های مازاد بر بیمه نامه ها هستید. و فقط ابتدای قرارداد به این بهانه مبلغ اجاره بسیار بالاتری را پرداخت می‌کنید.

پرداخت خسات خودرو‌های اجاره‌ای بیمه شده به چه صورت است؟

معمولا پرداخت خسارت خودرو‌های اجاره‌ای در ایران به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • خسارت زیر 3 میلیون تومان

هنگامی که شما قصد اجاره خودرو را دارید، معمولا شرکت مزبور وجهی را به منظور خسارات احتمالی از شما دریافت می‌کند. این مبلغ دریافتی مربوط به خسارات احتمالی به خودرو به مبلغ زیر یک میلیون تومان است. در این خصوص لازم است بدانید که در صورتی که خسارت‌های وارده به اتومبیل کمتر از سه میلیون تومان باشد، شخص اجاره‌کننده موظف است شخصا تمامی خسارت را پرداخت نماید. این مبلغ معمولا از وجهی که نزد شرکت سپرده است، کسر می‌شود. جالب است بدانید در صورتی که خودرو مربوطه دارای بیمه بدنه و یا حتی کامل نیز باشد، شخص اجاره‌کننده موظف است مبلغ خسارت را پرداخت نماید. به دلیل اینکه وقتی از بیمه استفاده شود، تخفیف عدم خسارت از بیمه خواهد رفت. همچنین برای بیمه بدنه بعد از دریافت هر بار خسارت ، فرانشیز بیشتر خواهد شد. از این رو استفاده از بیمه برای خسارات جزئی بصرفه نیست.

خسارت زیر یک میلیون تومان
  • خسارت بالای 3 میلیون تومان

هنگامی که خودرو‌های اجاره‌ای دچار حادثه‌ای شوند که مبلغ خسارت آن‌ها بیش از سه میلیون تومان باشد، بسته به اینکه بیمه کامل باشند یا معمولی، پرداخت میزان خسارت آن‌ها توسط شرکت بیمه‌گر متفاوت است. در صورتی که خودرو اجاره‌ای دارای بیمه معمولی باشد، شرکت بیمه‌گر تمامی خسارت را با توجه به کسر هزینه افت خودرو پرداخت می‌کند. به این معنی که شخص اجاره‌کننده تنها موظف به پرداخت هزینه افت خودرو است.
در صورتی که خودرو مزبور دارای بیمه کامل باشد، شرکت بیمه‌گر خسارت و هزینه افت خودرو را پراخت می‌کند. در این صورت شخص اجاره‌کننده هیچ مبلغی را پرداخت نمی‌کند.

خسارت بالای یک میلیون تومان

هزینه افت خودرو چیست و چگونه محاسبه می‌ شود؟

شرکت‌های اجاره دهنده اتومبیل، معمولا خودرو‌های خودرا از بین بهترین و گران‌ترین خودرو‌های موجود در بازار انتخاب می‌کنند. در صورتی که هر کدام از این خودرو‌ها دچار سانحه شوند، بسته به میزان خسارت وارد شده به خودرو دچار افت قیمت می‌شوند. هزینه افت قیمت خودرو پس از بررسی کارشناس مشخص می‌شود.

سخن آخر

در این مطلب در خصوص بیمه خودرو‌های اجاره‌ای با شما صحبت کردیم. با توجه به لزوم داشتن خودرو‌های اجاره‌ای، لازم است هنگام عقد قرار داد اجاره خودرو این نکته را در نظر داشته باشید. تقریبا می‌توان گفت که همه خودرو‌های اجاره‌ای دارای بیمه ثالث هستند، اما در صورتی که خودرو فاقد بیمه نامه بدنه بود، بهتر است از اجاره آن صرف نظر کنید. همچنین هنگام رانندگی با خودرو‌های اجاره‌ای، رعایت قوانین و احتیاط را جدی بگیرید. امیدواریم مطالعه مطالب گفته شده در این مطلب لذت برده باشید.

4.5/5 - (4 امتیاز)